Batik

Klargøring af aktivitet:

Da der er ventetid på op til 30 min., når ens t-shirts er færdiggjort og ligger i baljen med batikfarven. Kan det være en god idé, at have fundet frem til en omgang rundbold, kongespil osv. Der vil efter aftale med opgaveansvarlig, være mulighed for at prøve kræfter med filtning.

trøjer

På lejre aftales der på forhånd, aftenen før, med spejderne hvilke farver de kunne tænke sig at batikke. Alt afhængig af antallet af spejdere batikkes der i to til tre farver (der er farveprøver på kontoret sammen med tingene til batik).

Når trøjerne har ligget i batikfarven i 30 min, skylles overskudsfarven ud og alle klemmer, elastikker, tråd osv. fjernes. Herefter skal trøjerne vaskes i hver sin farve i vaskemaskinen, på 18 minutters programmet. Her efter hænger spejder selv deres trøjer til tørre, og er nu klar til brug.

Ting der kan laves med batik:

Inden farvningen påbegyndes, skal t-shirtsene  gøres fugtige med koldt vand, så farven bedre trænger ind i stoffet. Der skrives i navn nakken af t-shirten med en tusch.

For at få resultatet nedenfor, rulles trøjen sammen, klemmerne påsættes skiftevis på højre og venstre side.


For at få et spindelvævsmønster, samles trøjen og der påsættes elastikker i flere rækker, som ses nedenfor.

For at lave forskellige mønstre, kan der syes ”elevatorsting” med kraftig tråd, som ses herunder. Når det ønskede mønster er syet, trækkes tråden sammen og der bindes en knude, så mønstret kan blive som ønsket.

For at lave ringe på trøjen vikles der blot en elastik på, hvor der ønskes.

Hvis der ønskes ”lidt” farve på trøjen påsættes der mange elastikker eller klemmer. Omvendt hvis man ønsker meget farve på sin trøje.

Målgruppe: Alt fra mikro til senior.

Tidsforbrug: Aktiviteten tager en aktivitetsperiode, det vil sige en formiddag eller en eftermiddag

Placering: På centret.

Medbring: Egen T-shit eller lignende, bomuld og helst hvid. Toggerbo T-shirts kan købes for 60 kr.